Samopoczucie i zdrowie – witamina C i D3

Jak zadbać o zdrowie w okresie jesienno – zimowym?  Przede wszystkim skupmy się na tym, jakich wartości odżywczych powinniśmy dostarczać do naszego organizmu. Szczególnie ważne jest, aby w tym okresie zadbać o to by w naszych posiłkach nie zabrakło produktów bogatych w witaminę C i D3. Dbając o to, co jemy mamy wpływ nie tylko na swoje zdrowie, ale i samopoczucie.

Najważniejsza jest synteza witaminy D3 przez skórę. Na szczęście promienie słoneczne o tej porze roku jeszcze padają pod odpowiednim kątem, co zapewnia sukcesyjną syntezę tej witaminy. Pamiętajcie, że jest ona odpowiedzialna za:

  • mocne kości,
  • prawidłową pracę układu hormonalnego,
  • prawidłową pracę tarczycy, a przez co również za nasze samopoczucie i zdrowie.

Koniecznie musicie wiedzieć, że w późniejszym okresie (zima) konieczna jest już suplementacja tej witaminy! W jakich produktach spożywczych jest jej najwięcej? Spójrzcie!


 

Pokochaj kiszonki 

Nadchodząca zima pozbawia nas nie tylko promieni słonecznych, ale również dostępu do świeżych warzyw i owoców, co może prowadzić do wielu niedoborów. Warto zaopatrywać się w świetne, naturalne źródła probiotyków oraz witaminy c czyli kiszonki!

W czasie fermentacji powstają pożyteczne bakterie kwasu mlekowego: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus, które są niezwykle ważne dla:

  • wspomagania procesów trawiennych,
  • wspomagania naszej odporności,
  • wzrostu w organizmie ilości wit. B12,
  • wzrostu kwasów omega3,
  • wzrostu enzymów trawiennych oraz bardzo istotne możliwości
  • zwalczania komórek nowotworowych

 


Jednak, by podczas zakupów zwracać uwagę na rodzaj kiszonej kapusty czy ogórków. Ważne jest, by taki produkt poddany był naturalnej fermentacji, a nie sztucznemu odkwaszaniu. Zazwyczaj fermentowana kapusta określana jest mianem KISZONEJ, natomiast ta z dodatkiem benzoesanu sodu, octu czy sorbinianu potasu, określana jest mianem KWASZONEJ. Dlatego przy zakupie każdego produktu zwracaj szczególną uwagę na to, co znajduje się w składzie! Jeśli oczywiście Twoim celem jest poprawienie czynników o których pisaliśmy wcześniej.

 

Sałatka idealna na jesień 

Sprawdźcie przepis opracowany przez naszą dietetyczkę – co ważne skomponowany został tak, by nie zabrakło w nim kiszonek! Kolorowa, pełna warzyw sałatka dostarczy Wam nie tylko wszelkich witamin, ale i przy okazji jest przepyszna. Smacznego! 🙂

SKŁADNIKI: WYKONANIE:

150g brokuła,
140g buraka surowego/kiszonego,
20g świeżego koperku,
180g świeżego/kiszonego ogórka,
150g papryki czerwonej,
200g pomidorków koktajlowych,
90g rzodkiewki,
270g sera feta/tofu,
150g soczewicy czerwonej,
100g kaszy gryczanej
30ml oliwy z oliwek

Ugotować kaszę gryczaną, soczewicę i brokuł. Odsączyć i wystudzić. Buraka obrać i NIE go-tować. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę i dodawać warstwami. Na wierzch dodaj pokrojony ser, polej oliwą oraz posyp posieka-nym koperkiem. Możesz zostawić sałatkę w warstwach lub wymieszać.

** Płudowski P. I wsp. (2013) Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób oraz grupy ryzyka deficytów – wytyczne dla Europy Środkowej 2013 r., Standardy medyczne/ Pediatria, T.10, str. 573-578

Skontaktuj się z nami